Kommersiell og platt

Signert. Karoline Amb skiver om kampen å bli akseptert : Slutt å hige etter plass i den svette akseptboksen. 

Tegning av Oddmund Mikkelsen I Hamar Arbeiderblad 

Tegning av Oddmund Mikkelsen I Hamar Arbeiderblad 

Det som irriterer meg mest hittil i dag, er at Lars Lillo Stenberg synger «En solskinnsdag» så det gjaller i veggene inne på toalettene på CC stadion. Jeg kan skjønne at konsertarenaer, kulturhus og kirker klorer seg til de kommersielle julekonsertpakkene med store artister nå før jul. De må få økonomien til å gå rundt. Det er lettere å selge billetter til Lars Lillo enn til Frida Ånnevik, men jeg syns CC stadion bør ta ansvar og spille Frida i stedet for Postgirobygget, om det så er på dass.

Ungdommens Kulturmønstring er en ordning fra 1985 der ung kultur møtes. Er du 13-20 år, kan du signere med det du har på hjertet: Stå på en scene, stille ut noe de har laget, vise fram en film, være med å arrangere, organisere, være konferansier, skrive tekst, stå bak en flerkameraproduksjon eller være nettredaktør. Påmeldingen åpnet nettopp, det er gratis å være med, og over 20.000 ungdommer deltar i Norge hvert år. Godt over 1.000 av disse kommer fra Hedmark. Jeg heier på dere som står utenfor den svette boksen for kommersiell sosial aksept, om det er fordi du har en musikksmak, skriver dikt, eller står i Bærum uten russebuss.

Tone Lise Jakobsen på Asker videregående skole har vært helsesøster i 12 år, og ser at russemiljøet har blitt mer kynisk de siste tre-fire årene. Særlig det at man må vurderes og stemmes inn for å få være med på buss er et problem. Hun forteller at de som er på buss gjør mye sammen, som å feire bursdager, ha vorspiel og gjøre dugnadsarbeid. I tillegg dokumenterer de flittig aktiviteten på sosiale medier, så de andre føler seg utenfor. «Hodet er ikke til stede for læring når du er lei deg. Dette er ren ekskludering. Et annet ord for dette er mobbing», sier hun - Frigjøringsprosess, mener russen selv.

I forrige uke fortalte Bergensavisene om elevinspektører som uttrykker bekymring over at «intens partyvirksomhet» går utover avgangselevenes karakterer. Under saken er det bilde av Jørgen og Markus. «Vi i russestyret har fokus på at feiringen ikke skal gå utover skolen. Vi skjønner at russetiden ikke er alt her i verden» sier Jørgen. Han skal skaffe seg en rekke russeknuter gjennom for eksempel å:

Ha sex med sju forskjellige på sju dager

Drikke en kasse øl i løpet av 24 timer

Være våken 24 timer i strekk

Ha sex med to ulike personer med samme fornavn samme kveld

Ha sex med en medruss av samme kjønn.

Starte morgenen med frokostblanding blandet med øl, vin eller cider i stedet for melk, eller

Ha et strippeshow på et offentlig transportmiddel.

De som er klare for å ta slike typer russeknuter trengte vel strengt talt ikke den frigjøringsprosessen i utgangspunktet? Lille nervøse Trygve som aldri har sett en pupp før, og ikke fikk bli med på noen buss, kommer uansett til å være like langt unna puppen etter russetida, om han så hadde hatt to i promille og godt betalt for å prøve.

Før var russetida forbundet med å avslutte skole, ytre sine politiske meninger og markere overgangen til voksenlivet. Nå er det et kickoff for det første av 1-3 friår der de unge må restituere og finne igjen seg selv gjennom ulike tiltak. Et typisk friår kan bestå av å jobbe litt i deler av uka, legge seg til et litt høyere forbruk enn nødvendig, feste i helga, sove litt lenger, trene for å kompensere og sitte fryktelig lenge på facebook og filosofere over alt en selv mangler, før en kan heve blikket og prøve å ta framtida inn over seg gjennom et knust selvbilde og følelsen av avmakt og utilstrekkelighet.

Den gode nyheten er at Hamar ennå ikke er «helt Bærum», kun seks busser på Hamar Katedralskole i år. Her betaler ikke (alltid) foreldrene hele moroa, det er mange dugnadstimer som ligger bak. Er ikke det nesten rørende? At mange Hamar-ungdommer legger ned utallige dugnadstimer på et tre ukers fylleprosjekt i eksamenstida i innspurten av videregående skole.

Undertegnede synes russebuss er kommersiell og platt, akkurat som «En solskinnsdag» på CC stadion 7. desember. UKM er vårt viktigste ungdomsarrangement. Bli med, og legg igjen dugnadstimene dine der. Hvis du først på død og liv skal være svartruss på 17,5 år fra Storhamar videregående skole, får du gjøre det med stil, og kjøre fars gamle Ford Transit fra 1978, «Fittplogen», rundt med stolthet.

Jeg anbefaler å slutte å hige etter å få plass i den svette akseptboksen. Om du er smart, lesbisk, morsom, kjernefysiker, jomfru, redd, litteraturinteressert, eller om du rett og slett sitter fast med fingeren der solen ikke kommer til før i russetida. Nå er det på tide å stå med rak rygg: Drit i bussen! Hvis ikke det allerede er et offisielt russekrav da.