Katta i sekken

Signert. Karoline Amb skriver om å skrive: Media er den fjerde statsmakt. Er dette noe Karoline Amb egentlig bør ha tilgang til? 

- Publisert i Hamar Arbeiderblad 17.09.2016
Tegning av Oddmund Mikkelsen i Hamar Arbeiderblad

Tegning av Oddmund Mikkelsen i Hamar Arbeiderblad

Artist, låtskriver, produsent, revydame, fregnete, rødhåret obsternasig trassete bygdetulling. Dette er meg i et nøtteskall, kjent for noen, inkludert HA. For en drøy uke siden ble jeg oppringt med forespørsel om å bli skribent for denne spalten, da HA ønsker å skape litt debatt. Under samtalen tenkte jeg «dette har jeg ikke tid til, og ikke lyst heller, nå kommer jeg til å erte på meg politikere og kapitalister og sette siste spikeren i kista på kulturkarrieren».

Men jeg lider av flink-pike syndromet, og hørte til min frustrasjon at kjeften sa «nemmen, så hyggelig å bli spurt, detta var jammen artig, jeg sier ja med en gang jeg». Samme kveld satt jeg hjemme og lurte på hvorfor HA spør meg, når de har byen full av reflekterte skribenter og sterke betraktere som Hein Rikar Michaelsen, Merethe Trøan og Anders Kippersund. Hvorfor vil de ha meg, som må starte med å google «debatt» for å forstå oppgaven?

På Wikipedia står det at «debatt, ordskifte eller meningsutveksling er en måte for flere personer å utveksle meninger og argumenter. Diskusjonsfora kan være studentsamfunn, foreninger og spesielle program i radio og TV, men også utvikle seg mer fritt over tid i for eksempel aviser. Vanlige regler for debattantene er å være høflig og saklig».

Sigrid Bonde Tusvik, Else Kåss Furuseth og Anne Kat Herland er spennende damer med humor, skarp tunge og gode spalter. De er i varierende grad høflige og saklige.

Sistnevnte sier i et intervju med VG at «hvis en avis ringer og spør om man er litt irritert over noe og man svarer «tja, jo da», så omformuleres det til at man raaaaser, og da skaper man debatt og engasjement».

Er det dette HA vil oppnå gjennom meg? Litt lokalt drama. Nå er jo ikke jeg akkurat helt sidestilt med Tusvik, Furuseth og Herland, men så er ikke HA helt sidestilt med VG heller.

Jeg gikk umiddelbart i meg selv for å kjenne på hva som engasjerer meg nå: Valgresultater, Syria, forurensing og kroppshysteri – men dette ble fort store tema for en liten signertspalte. Av mindre ting jeg har irritert meg over den siste tida, er politikere som svarer på noe annet enn det de blir spurt om, babybilder på facebook, spillelista i Basarene, unger som bråker når jeg skriver debattinnlegg på kafé, folk som kommer for sent til møter, eller oppfører seg klønete i trafikken. Tilsvarende gladsaker denne uka er at jeg akkurat har tatt ut søpla, så det er nok en uke til neste gang, billetter er i boks til høstkomedien i Hamar teater og den ene klokka i Hamar sentrum har fått nytt batteri, og er nå bare ett minutt for sen.

Media er den fjerde statsmakt – er dette noe Karoline Amb egentlig bør ha tilgang til?

Før vi la på hadde HAs representant bare et siste spørsmål, og det var «ja, for du kan å skrive? Du har skrevi litt før du?»

Da kan jeg berolige dere med at ja, jeg har skrevet før. Leserbrev på ungdomsskolen, blant annet. I min søken etter tema dukket jeg ned i tidligere produsert materiale, her av undertegnede i 9. klasse ved Brumunddal ungdomsskole:

I år startet ferien allerede tidlig i juni. Stor stas. Kort og lett sommersveis, frisk pedikyr på slanke ben, til og med besmykkingen var ny og fullstendig på stell. Turen gikk som vanlig til fjells med hele venninnegjengen. Og unger selvfølgelig, for mennene våre har alle for lengst takket for seg og sagt fra seg alt ansvar. Sommeren var så som så i år, ustabilt vær, og tidvis lite vann i elva. Det var mye folk på hyttene, og lite rovdyr i skogen, heldigvis. Ungene lekte på vangen på tross av været, og det var utrolig hvor mye de vokste ute i det fri. Den minste la på seg tre kilo i snitt per uke, og slaktet seg nå for 23 kilo da vi kom tilbake til bygda i begynnelsen av september. Nå venter jeg spent på november, for horoskopet viser at jeg kan komme til å møte drømmemannen rundt den 10. Utfordringen er at horoskopet også sier at han er født i Løven, og kan ha problemer med å binde seg til et individ. Bør jeg trå ekstra varsomt nå i fårikålsesongen? Venter spent på svar. Bill. Mrk: Gimre, Veldre.

På en måte fortsetter jeg her i «Signert» med å produsere leserbrev på vegne av en «sau», og dette første er dedikert til oppdragsgiver.

Takk for tilliten Hamar Arbeiderblad, jeg føler dere har valgt meg på alle de riktige premissene.